Looduskalender cikkek - Fórum hírek


 2009.11.12.

Tiit Randala : hollók kalauzolják a rétisasokat

Looduskalender  2009.11.10.

Szöveg : Helen Arusoo

Fotó : Mats Kangur

Fordította : Liis

 

Tiit Randla a sasok erdejében

 

Válaszul a téli rétisas kamera elindítására, a "Loodusesőber" című észt lapban is megjelent egy cikk. A cikkben a sas rajongó Tiit Randla beszél arról, hogy hogyan látja el élelemmel a téli sas kamera sztár szereplőit.

Megtudhatnak valamit az emberek a sasok téli életéről, ha a téli sas kamera képeit figyelik?

- Igen. Télen a sasok is egy csapatba gyűlnek a tengerparton. Ott van az élelem: vízbe fulladt vaddisznók, jeges récék, kercerécék....  Amikor egy vadász lelő egy jávosrszarvast, és valami marad utána, a hollók azonnal ott teremnek, és jelzik a helyet a sasok számára is.

Meddig maradnak a sasok az etető helyeken, egészen tavaszig?

Egyszer kimentünk a mocsárba, már nagyon szép márciusi idő volt, a hó ragyogott. Nagyon sok rétisast láttunk, egy csapatot itt, egy csapatot pedig egy másik helyen. Kiváncsiak lettünk, hogy miért tartózkodnak itt, körülnéztünk egy kicsit, és elpusztult szarvasokat találtunk. Olyan tisztára le voltak csipegetve, hogy csak a csontjaik maradtak. Ezek nagyon fontos élelmet jelentettek a sasok számára, így még a tavasz ellenére is visszajöttek ide nagy számban. Márciusban ők már valóban kezdenek a fészkelő helyeik után nézni.

Mit csinálnak a sasok a figyelő fán, miért ülnek ott?

Jól vannak lakva, de én úgy gondolom, hogy ők még további kulináris érdeklődést mutatnak a környezetük iránt. Megjegyeznek és megfigyelnek dolgokat. Ha feltámad bennük az irigység egy holló iránt, amelyik egy nagy darab hússal van elfoglalva, egyszerüen csak megfogják a húsdarabot, és továbbviszik. Megszokott dolog a madarak között, hogy a nagyobbik madár elveszi az élelmet a kisebbtől. Úgy gondolom, hogy a hollóknak köszönhető, hogy a rétisasok meg tudják találni az élelemszerző helyeket. A hollók különlegesen okosak. Egy holló már egy puskalövésre is azonnal reagál.

A hollók azonban nem könnyen szállnak le a földre, ezt a vadászok tudják a legjobban. A vadászok például a következő cselt használják, ha elejtenek egy jávorszarvast, és nem tudják azonnal elvinni a tetemet: egy normál zsineget engednek le az egyik fa vagy bokor tetejéről tetjéről a tetmen keresztül, és a holló nem fog jönni. A szarkák és a szajkók fognak jönni, de sohasem jön a holló.

Mindíg tanulmányozza az ideérkező madarak eredét is?

Bennünket édekelnek a gyűrűzött madarak. Körülbelül az ideérkező madarak fele visel szín kódolású gyűrűt. Máskülönben a gyűrűzés egyik lényeges pontja az, hogy legyen visszajelzés. Annak köszönhetően, hogy mi etetjük őket itt a tél folyamán, figyelemmel tudjuk kisérni, hogy mely területekről érkeznek ide sasok telelni. Nagyon sok gyűrűzött sas érkezik Finnországból. A múlt évben az egyik gyűrűzött sas a Kola fékszigetről érkezett. A telek elől, amelyek ott keményebbek, ezek a sasok az észt tengerpartokra húzódnak erre az időszakra.

A szín kódolású gyűrűket viselő sasok 30-40 %-áról kapunk visszajelzést, ami nagyon jó aránynak számít. Fényképezzük is a sasokat búvóhelyekről, tehát ennek van egy fótózási célja is. Az alapvető feleadat azonban a gyűrük leolvasása.

Hogyan választotta ki ezt a helyet?

Összegyüjtöttünk és kielemeztünk mindenféle szempontot, például azt is nagyon fontos szempont volt, hogy ne legyen szemben a nappal. Már öt éve etetem őket, és ez alatt az idő alatt különböző helyeket próbáltunk ki. Legelőszőr egy asztalt készítettünk, hogy megóvjuk az élelmet a nyestkutyáktól és a rókáktól - felemeltük az élelmet a földről. Egyetlen-egy sas sem ment oda hozzá! Azután azonban komoly gyakorlatra tettek szert -  a hollók azonban óvatosan odamentek az asztalhoz, és elvitték az élelmet, azután pedig a sasok megtámadták a hollókat, és elvették tőlük azt. Egy másik hely azért nem bizonyult megfelelőnek, mert a fakitermelés és szállítás túl sok zavaró körülményt jelentett az etetőhely számára.

Honnan szerzi be az élelmet? 

A vadállatokat csak vadhússal lehet etetni, különböző feldolgozó helyekről szerezzük be a húsokat. Amikor egy vadhúst tartósítanak, vannak biyonyos nyesedékek, amik maradványnak számítanak. Ez a feldolgozókat nem érdekli, így én elviszem ezt.

Hány madarat látott együtt az etetőhelyen?

Egyetlen alkalom volt, amikor 15 sast láttam együtt egyik este, egyik közölük egy szirti sas volt. A szirti sas végiglátogatja ennek a területenke a nagy mocsarait.

Megjegyzem, hogy a sasok figyelésére a december és a január első fele a legjobb időszak. Ez a legfontosabb időszak, hogy vigyünk ki élelmet a természetbe. Azonban nagyon szomoró dolog a fotósak számára, hogy Észtországban a december és a január a legsötétebb időszak, pont amikor a legtöbb sas van itt. A nézők számára érdekes, hogy a hús odacsal más látogatókat is, szajkókat, varjakat és szarkákat. Természetesen a rókák is gyakran látogatják a területet, és senki sem zavarja őket, és néha még egy-egy hiúz is megjelenik.

 

 


2009.04.02.

Az észt jeladós gólyák legfrissebb helyzete

A helyzetjelentés az április 1-i állapotot takarja


Oss                   - közép Belorusszia
Valdur, Kaku    - Románia déli része
Raivo               - valószínüleg Bulgária (azutolsó jelek nagyon gyengék voltak)
Priidu               - Törökország
Lembit             - a Szuezi csatorna afrikai partja

Forrás : Looduskalender fekete gólya fórum - Urmas

 


2009.04.02. 

Észt fekete gólya kamera

Urmas Sellis a Looduskalender fekete gólya fórumon a következőket írta 2009.04.01.-én :

"Szerencsések vagyunk, mert a kamerát sikerült felszerelnünk még a gólyák megérekzése előtt. Tegnap kicseréltük a sérült kábelt, igy most már lehetségessé válik a második kamera üzembehelyezése is. Már csak néhány teszt ellenőrzés van hátra, és látni fogjuk az eredményt.

A legközelebbi jeladós gólya Oss tegnap reggel már Belorusszia közeében volt, de megállt az ukrán-belorusz haárnál valószinüleg a migráció számára kedvezőtlen időjárási feltételek miatt.

A hó most már itt is gyorsan el fog olvadni, így a gólyák visszaérkezése is hamarosan várható. A legtöbb fekete gólya valószínüleg február közepén fog visszaérkezni Észtországba."

Kuremari az egyik fórumozó megkérdezte, hogy mi lesz az időközben a fészek bal oldalára esett nagy ággal.

Urmas azt válaszolta, reméli hogy a gólyák le fogják fedni fészekanyaggal, és az ágaktól a fészek még stabilabbá válik.

 


A fekete gólya Raivo telelése és tavaszi migrációja

2009.03.29.

Szerző : Urmas Sellis

Fotók : Tanya Trevor Saunders

Mostanában valahogy háttérbe szorultak a fekete gólyákró szóló riportok. Ezt a mozdulatlanságot azonban megtörni látszik a madarak tavaszi migrációja. Kezdjük mindjárt azzal a fekete gólyával, amelyik a leghosszabb ideje hordozza már magával a jeladót.

Raivo a hím fekete gólya , aki a Lääne-Virumaa megyében született már harmadszor teszi láthatóvá számunkra migrációs utvonalát. Minden évben nagyon hasonló utvonalon repül : augusztus végén Észtországból Izraelbe, azután itt állomásozik december második feléig, majd Kenya keleti részére repül, ahonnan időnként átlátogat Tanzániába. Február közepén repül vissza Izraelbe és innen pedig Észtországba. 

Kenya keleti részéről Raivo 200 kilkométeres kirándulásokat tesz Tanzaniába és északra a Yatta fensík irányába a Tsavo Nemzeti Park határához, ahol a természetrajongó Tanya Trevor Saunders él, aki jó ismeretségben van a mi fekete gólyáinkkal. Tanya megengedte nekünk, hogy felhasználjuk a fekete gólyák telelő és élelemszerző helyeiről az Athi folyónál készült fotóit. Bár Raivo nem jelenik meg Tanya képein, de ezek a felvételek nagyon jól szemléltetik azt a vidéket ahol Raivo Kenyában és Tanzaniában telelt.

 

Az Athi folyó a tél közepén

 

A fekete gólyák néha már szeptemberben megjelennek Tanya lakóhelyének környékén, de leggyakrabban januárban és februárban érkeznek.

 

 Hét fekete gólya pihen a folyó közepén

 

Élelem után kutatva az alacsony vízben

 

A jó élelemszerző helyeken más "halászokkal " is osztozik pl. itt egy szürke gémmel

 

Néha célszerübb magasabbról felbecsülni a környéket

 

Tanya otthona közelében végzi a megfigyeléseit, és ezeket a saját honlapján gyönyörű képekkel illusztrálva jelenteti meg.

 

 

 Ajánljuk, hogy Ön is olvasgasson bele a fenti honlapba, megéri a fáradtságot.

Tanya beszámolója szerint ezen a télen Kelet Kenyában szokatlan időjárási körülmények uralkodtak, nevezetesen nagy szárazság volt, ezért Raivo viselkedése egy kicsit eltért az előző években megszokottól.

Raivo migrációja február 15-én kezdődött Tanzániában, és a tegnap kapott utolsó helyzetjelentés szerint éppen a Boszporusz szorosnál tartózkodott. Mostanra már Raivo minden bizonnyal elérte Európát.

 

 

 


Rétisas kamera indult

2009.03.08.

 

A rétisasok a fészekben

A sasok fészkében javában folyik a fészek rendezgetése - a fészek közepét a tavalyi fű megszáradt szalmájával bélelik, a fészek szélére pedig erős ágakat helyeznek el. A varjakat elzavarták, és a pár hangos kiáltásokkal jelzi hogy a tulajdonosok itthon vannak. Természetesen a fészkelés fő célját megteremtő tevékenységet sem hanyagolják el, annak érdekében hogy utódok keljenek majd ki a tojásokból.

A kamera március 5-én kezdte meg müködését.

 


A vasárnap és a hétfő látványos napok voltak az észt saskameránál

2009.02.06.

Szöveg                  :  Tiit Randla

Mentett kamerakép : Kotaklubi fórum tag  

Fordítás                  :  Liis fórum tag

 

 

Február az utulsó téli hónap azon rétisasok számára, amelyek a telet Észtországban töltötték. Jelenleg két idősebb és két fiatal madár tartózkodik az etetőhely közelében. Ha az idősebb madarak helyi sasok, akkor még jó eséllyel láthatjuk őket egész februárban, mivel a legközelebbi ismert fészek csak 5 kilóméterre van az etetőhelytől. A más területekről érkezett rétisasok lassan megkezdik visszfelé útjukat az otthonukba.

A fiatal sasoknak (1-3 évig) még nincs saját fészek territóriumuk, így ők még nem sietnek sehova, amíg itt elegendő élelmet találnak.

Februárban kiderül, hogy ez a hónap is egy élvezhető hónap lesz-e a sas megfigyelés szempontjából. Márciusban a sasok számára megkezdődik a tavasz, és vége lesz az extra élelmezésnek is.

Ez egy korai figyelmeztetés arra nézve is hogy márciusban az észt sasetető kamera befejezi müködését.

 


Hogyan működik a vaddisznó kamera?

Szöveg : Urmas Sellis

Ábra : Marti Savi (Kernel)

Fordítás : Liis - Fórum

Az elmúlt másfél hónapban a vaddisznó kamera egyre inkább elterjedt a globális internet hálózaton, ez természetesen magával hozott egy csomó felhasználói kérdést is a neten megjelenő kuriózummal kapcsolatban. A kérdések főleg arra vonatkoztak hogy az adatátvietli rendszer hogyan müködik, és hogy hogyan lehetne a kép nagyobb és élesebb, stb..

Marti a Kernel cégtől rajzolt nekünk egy sematikus ábrát, amely bemutatja hogy a vaddisznó kamera képei milyen úton jutnak el hozzánk.

 

Az elmúlt másfél hónapban az észt vaddisznó kamerának (erdei kamerának) 2 millió nézője volt. A EENet szerver által továbbítandó nagymennyiségű információ arra készetetett bennünket, hogy a képek felbontását a felére csökkentsük, ennek köszönthetően viszont kétszer annyian tudják nézni a kamera képeit ugyanabban az időben. Valósziüleg még több nézőnk lenne, ha a szerver kapacitását tudnánk növelni. Alapvetően ez úgy lenne lehetséges, ha üzembe tudnánk helyezni egy újabb szervert, de ez nem könnyű a jelenlegi gazdasági helyzetben. Nem szeretnénk tovább rontani a kép minőségét, így néha a bejelentkezésnél várni kell egy kis időt, majd újra kell próbálkozni, hogy csatlakozni tudjunk a kamerához. Jelenleg a 700 Mbit/s sebesség és a 3000 néző egy időben a határa a szerver kapacitásának. Ez a magyarázata annk is hogy miért nem tudunk nagyobb és élesebb képet továbbítani, ugyanis ehhez a továbbított adatmennyiséget kellene jelentős mértékben megnövelni.

Valószinüleg már többen észrevették, hogy az utóbbi napokban már nincsenek megszakítások a vaddisznó kamerától sugárzott képek átvitelében. A problémát egy kalóz felhasználó okozta, aki ugyanabban a sávban sugárzott mint a mi adótornyunk. Úgy tünik hogy ezt a problémát sikerült véglegesen felszámolni.

Ahhoz hogy a kamera képeit lefagyás nélkül tudjuk nézni, szükséges az is hogy ehhez a helyi szolgáltatónk megfelelő letöltési sebességet biztosítson. Otthon én is gyakaran találkozom azzal az esettel, hogy lefagy a kamerakép a monitoromon, de ilyenkor mindig kiderül, hogy a gyermekeim is nézik a kamerát a másik szobában. Az 1 Mbit/s sebesség nem teszi lehetővé, hogy otthon két gépről is nézzük a kamerát egyidőben.

 

 


Egy másik érdekes nap az észt sas kameránál

Videó : Urmas Lett          2009.01.23.

Videó

 

Eddig még sohasem lehetett 4 sast egyszerre látni a sas etetőnél. Ilyet eddig még csak a helyszínen tartózkodó sasmegfigyelő látott.

A videó felvétel második részében láthatjuk, hogy milyen a kapcsolat a hollók és a sasok között. A hollók bár kisebbek, de segítenek...

A Looduskalender fórum 64. és 65. oldalán a helyszínen tartózkodó Renno gyünyörű felvételei láthatók a sasokról.

 

 

 


Finn sasok az észt sas kameránál                            2009.01.22.

Szöveg :  Urmas Sellis

Fotók : Aivar Veide

 

Tegnap, január 20-án, Aivar ült közel a sas kamerához elrejtőzve, és azzal próbálkozott hogy a halászsasok gyürüit leolvassa. Összesen legalább hat különböző halászsas látogatta az etetőhelyet, illettve ült valamelyik fa ágán az etetőhely közelében. A sasok életkora az első telestől ( 2008-ban született) és ötödik telesig (2004-ben született) terjedt. A sasok fele finn gyürüket viselt, mint pl. az alábbi képen látható fialtal madár is :
 
 

 

     A bal lábán viselt gyürű (A396) tette lehetővé, hogy megtudjuk a madár pontos születési helyét. A jobb lábán viselt ugyanolyan szinű gyürű mutatta hogy a madár Finnországból származik. 

 

A madarak portréi láthatók azon a videó felvételen is, amit Aivar készített.

 

 

Az etetőhelyen régi ismerősők is voltak, a három éves Z263 és a két éves (2007-ben született) finn sas, akinek a számait nem sikerült leolvasni.

Összehasonlításképpen, Aivar felvételt készített egy négy éves madárról is, amelyik nem viselt gyürűt, és így származása ismeretlen.

Ma az Eagle TV-n hamarosan nagyon érdekes eseményeket láthatunk majd...


Események az észt sas kameránál         2009.01.19.                         

Videó  :  Urmas Lett

Szöveg : Urmas Sellis

Fotó : Mutikluti - észt fórum

Forditás : Liis - észt fórum

 

A január 18-i napon egészen drámai esemény történt. 5-6 fehér farkú sas mozgott az etető körzetében, Észtországban és Finnországban gyűrüzött és gyűrü nélküli madarak voltak. A sasok is eléggé zajosak tudnak lenni.

A videó részletben egy fiatal fehér farkú sas repül el nagyobb darab hússal, és két idősebb sas követi őt. A végén nagyon éles harc alakult ki a hollók és a varjú között. Nem tudni hogy a hollók el akrták-e venni tőle a frissebb húst, vagy pedig meg akarták büntetni a varjút a pimasz viselkedéséért.

Videó

 


A madáretető vendége - házi veréb                          2009.01.18.

Fotó : Arne Ader

Fordította : Liis fórum tag

House sparrow - Passer domesticus - házi veréb

A madáretetőnél a házi verebek hasonlóképpen viselkednek mint a zöldikék. Étkezni jönnek ide, nem valamit hirtelen megkaparintani és utána azonnal elrepülni.

A hím madár tollazata világosabb szinű, mogyoró-barna háttal egy kis sárgával és feketével színezve. A nősténynek tompább szinű a tollazata a hátán, szürkével feketével és drapp-al keverve. Mindkettőnek fehér és fekete sávok vannak a barna szárnyaikon. Testük alsó része szürke.

Fejükön a korona szürke szinű, és egy barna ívelt sáv található a szemüknél. A tojók feje barnás, és szemüknél a csík nem olyan sötét.


A madáretető vendége - mezei veréb                       2009.01.18. 

Fotó : Arne Ader

Fordította : Liis fórum tag

Tree sparrow - Passer montanus - mezei veréb

A tipikus városi verebünk a házi veréb, hasonlóképpen a tipikus vidéki verebünk a mezei veréb. Télen a két faj gyakran előfordul közös csapatokban. A hím és a tojó mezei verebek hasonlóképpen néznek ki.

A mezei verébnek vöröses-barna koronája van, fehér pofáján egy fekete folt látjató. Kisebbek mint a rokonaik, és tollazatuk világosabb szinű. A figyelmes megfigyelő nem téveszti őket össze, bár viselkedésük és csiripelő hangjuk teljesen hasonló.

 


 A madáretető vendége - csuszka                           2009. január 16.

Fotó  :  Arne Ader

Fordította : Liis fórum tag

          Nuthatch - sitta europea - csuszka

 

 

A csuszka egyike azoknak a madaraknak, amelyek úgy is képesek megkapaszkodni a fákon, hogy a fejük lefelé van - esetenként ez az etetőnél is látható. Télen a csúszka szeret csapatokba verődni a cinkékkel.

Gombolyag-szerű teste és rövid farka van. Háta kékes-szürke, alatta pedig fehér a tollazata. Alul a szárnyak és a farok rozsda-barnák. Nagyon jellemző rá a szeménél levő fekete csík és a hosszú és erős csőr. A tojó és a hím egyformán néznek ki.  Ennek a figyelemreméltó kismadárnak figyelemreméltóan sok neve van több nyelven is.

Csak néhány a madár észt nevei közül : puurähn, puuvästrik, puuporr, kusetaja, takutoristaja, piibutaja....  A csuszka ritkán látható a nyugati szigeteinken. A becsült létszáma Észtországban 1-2 millióra tehető.

 


 A madáretető vendége - széncinke                         2009. január 16.

 

Fotók :  Arne Ader

Fordította : Liis fórum tag

          Great tit  - parus major - széncinke

  

                                  hím                                                                tojó 

A legismertebb és a leggyakrabban előforduló látogató a madáretetőben a széncinke. Az etető első vendége mindíg egy nagy hím. Könnyű megkülönböztetni a tojótól a széles fekete sáv alapján, ami végighalad a mellén és a hasán.

 


Zöldikék az etetőhelyen                                          2009. január 12.

Angol fordítás :  Liis - fórum tag

Fotó     :  Arne Ader

 

 

Az észt erdei etetőnél napközben megjelenő vendégek között a zöldikék is megtalálhók. Valamivel nagyobb mint a veréb vagy a citromsármány, gömbölydedebb testfelépitéssel, rövidebb, villás farokkal, gyors és ügyes repüléssel. Lassabban táplálkozik mint a többiek, hosszabb ideig marad egy helyen. Télen magokat eszik, és örmmel látogatja a madáretető helyeket. A következő héten el fog indulni a Loodusmees madáretető kamera, ahol majd közelebbről is megismerkedhetünk ezzel a kismadárral.

A szárnytükör és a faroktő élénk sárga színü. A hímek élénk zöld színüek, a tojók színe tombább inkább zöldes szürke, fiatal koruban a mellrész halványan csíkozott.

Télen körülbelül 50,000 példány található Észtországban.

 


Raivo megérkezése                                              2009. január 11.

Szöveg :  Urmas Sellis

Fotó     :  Joosep Tuvi

Az utolsó két évben Raivo a jeladós észt fekete gólya hosszabb időre megszakította migrációs utazását Izraelben, és csak utána repült tovább Kenyába a telelő helyére. Ez a szokása ebben az évben sem változott. A megfigyelt madaraink közül most már csak egy maradt Izraelben, ő Oss a sas.

Raivo augusztus 21-én hagyta el észtországi fészkelő helyét, 3500 km-t repült, és szeptember 10-én érkezett meg a Jordán folyó völgyébe. Több mint 3 hónapot töltött itt a halastavaknál, és december 16-án folytatta migrációs utazását.

 

 

Hogy elérje a kenyai Ramisi falut Raivo két hétig repült, december 31-én érkezett meg, és 4500 km utat tett meg, így vándorlásának teljes hossza 8000 km volt.

Raivo vándorlási útvonala az alábbi térképen látható :

 


Vaddisznó kamera kontra sas kamera               2009. január 4. 

Szöveg : Gennadi és Urmas

 

Az EENet szolgáltató statisztikája szerint most már levonhatunk néhány elsődleges következtetést a téli kamerák használatáról. A sas kamera Észtország északnyugati részén lett felállitva november 14-e környékén, egy olyan területen ahol már három éve etetjük a fehér farkú sasokat, annak érdekében hogy az általuk viselt gyűrük számát le tudjuk olvasni. A vaddisznó kamera most már a második télen lett felállitva Tartu közelében, és kiemelkedően népszerü volt keleti szomszédainknál a múlt évben. Az elmúlt szezonban a vaddisznó kamerának több mint 3.5 millió nézője volt. Ebben az évben december 10-én helyeztük üzembe a kamerát. (A tavalyi évben január 18-án lett üzembe helyezve).

Bár a sas kamera számottevően hosszabb ideje müködik ebben a szezonban, a vaddisznók irányában észrevehetően nagyobb érdeklődés nyilvánul meg. A különbség a két kamera nézettsége között nagyjából tízszeres. Mig a sas kamera a csúcs napokon (hét végéken) 3000 nézőt tudott vonzani, addig azoknak a  száma akik a vaddisznó kamerára kattintottak közel 30,000 volt egy 24 órás periódusban.

 

 A sas kamera nézői csak a mentett videókat tudják nézni a sötét órákban

 

Hogy miért van ez a nagy különbség, azt leginkább maguk a nézők tudnák megmondani. A vaddisznó show olyan akár egy szappan opera, bármikor is kezdjük el nézni, ezért a dolog érthető. A sas kamerán nagyon gyakran az egyetlen dolog ami látható, hogy milyen az időjárás Észtország északnyugati részén, valószinűleg ez lehet az egyik oka, ami arra ösztönzi a nézőket hogy ritkábban kattintanak erre a kamerára. A rövid világos időszak az ami talán leginkább hozzájárul ezeknek a viszonyoknak a kialakulásához. A vaddisznó kamera éjjel-nappal nézhető (és majdnem mindig van ott valami néznivaló), de a sas kamera csaknem az időszak 3/4 részében sötét marad. A globális időzónák szintén hozzájárulnak a nézettségi adatok közötti különbséghez.

A fórumokon 50%-al több hozzászólás van a vaddisznóknál (eddig 2000). Olyan témák is felvetődnek azonban, amelyek nem direkt kapcsolódnak a kamerákhoz. A regisztrált fórum tagok száma eddig 99.

Jelenleg a Looduskalender fórumai angol nyelven müködnek. A fórum adminisztráció egy bizonyos mennyiségü adminisztrációs munkát igényel, így jelenleg nincsenek meg az erőforrásaink ahhoz, hogy megnyissunk egy észt nyelvü fórumot is. Most azonban erőfeszitéseket teszünk egy több nyelvü fórum létrehozására, beleértve az észt nyelvüt is, ahol mindnyájan egyszerüen tudunk majd találkozni.

 


Sas webkamera látogató - fekete harkály      2008. december 30.

Kép : Arne Ader

Forditás : Kaija Eistrat

Fekete harkály Dryocopus martius

 

Állandóan nagy tömeg van, és egyre több vendég érkezik. Szombaton a legnagyobb harkályunk a fekete harkály jelent meg az etetőnél. A madárnak egy vörös folt van a feje tetején, igy vagy egy hím vagy pedig egy fiatal madár volt. A nősténynek csak a nyakán a nyakszirtjénél van egy vörös foltja. A fekete harkály a nagy erdős területek madara, és mintegy 15,000 példány található télen Észtországban.

 

Fekete harkály a sas webkameránál december 28-án

 


 

<<Vissza 

  

 

vissza a címoldalraE-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


madarlesok.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu